Perspective of wheat breeding
Perspektive oplemenjivanja pšenice
Аутори
Knežević, DesimirPaunović, Aleksandar
Branković, Gordana
Živić, Jelica
Roljević Nikolić, Svetlana
Mićanović, Danica
Dolijanović, Željko
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Wheat is an important cereal species which use for production of food products, alcoholic
beverages, pharmaceutical products, biofuels. Wheat seed is one of the most important source
of protein as well as carbohydrate, fat, vitamins and mineral elements in food for human and
nutrition. The evolutionary development of wheat is characterized by changes in
morphological and anatomical characteristics, changes in the genome that are associated with
adaptability to different environmental conditions and changes in biological and economic
yield and quality traits. During the period from 10 thousand years ago until today, man,
through his breeding work, and creating new genotypes, has influenced the changes in plant
architecture, yield, quality and adaptability to biotic and abiotic conditions. The grain yields
significantly increased in the 1960s and 1970s because farmers rapidly adopted the new
varieties and cultivation methods of the so-called “green revolution”. Breeders have cr...eated
and can create in the future new wheat genotypes with improved efficiency in the use of N,
which will contribute to achieving higher and stable yields, better grain quality and
environmental protection. Today, breeders have choice of two direction. In addition to this
approach, today breeders create varieties with low content of storage proteins (gluten), with
higher efficiency of nitrogen uptake, adapted to lower doses of nitrogen nutrition and higher
efficiency of nitrogen uptake in order to reduce unused nitrogen and environmental
protection. Modern biotechnological methods can contribute to the preservation and increase
of genetic variability, more efficient breeding of varieties that are economical in production,
with the desired technological and nutritional quality for the production of healthy food.
Пшеница је важна врста житарица која се користи за производњу прехрамбених
производа, алкохолних пића, фармацеутских производа, биогорива. Пшенично семе је
један од најважнијих извора протеина, као и угљених хидрата, масти, витамина и
минералних елемената у храни за људе и исхрану. Еволуциони развој пшенице
карактеришу промене морфолошко анатомских особина, промене генома које су
повезане са адаптивношћу на различите еколошке услове и повезан са променама
биолошког и економског приноса и особина квалитета. Током периода од пре 10
хиљада година до данас, човек је својим оплемењивачким радом и стварањем нових
генотипова утицао на промене у биљној архитектури, приносу, квалитету и
прилагодљивости биотским и абиотским условима. Приноси житарица су се значајно
повећали шездесетих и седамдесетих година прошлог века, јер су фармери брзо
усвојили нове сорте и методе узгоја такозване „зелене револуције“. Оплемењивачи су
створили и могу креирати у будућности нове генотипове пшенице с...а побољшаном
ефикасношћу у употреби Н, што ће допринети постизању већег и стабилног приноса,
бољег квалитета зрна и заштити животне средине. Поред овог приступа, данас
оплемењивачи стварају сорте са малим садржајем резервних протеина, са већом
ефикасношћу усвајања азота, прилагођене на мање дозе исхране азотом и већом
ефикасношу усвајања азота у циљу смањења неискоришћеног азота и заштите животне
средине. Савремене биотехнолошке методе могу допринети очувању и повећању
генетичке варијабилности, ефикаснијем оплемењивању сорти, које су економичне у
производњи, са пожељим технолошким и нутритивним квалитетом за производњу
здраве хране.
Кључне речи:
wheat / breeding / yield / quality / limitations / pšenica / oplemenjivanje / prinos / kvalitet / ograničenjaИзвор:
10th symposium with international participation: Innovations in Crop and Vegetable Production - Book of abstracts, 2021, 25-26Издавач:
- Belgrade : University of Belgrade, Faculty of Agriculture
Институција/група
Istraživačko razvojni institut TAMIŠTY - CONF AU - Knežević, Desimir AU - Paunović, Aleksandar AU - Branković, Gordana AU - Živić, Jelica AU - Roljević Nikolić, Svetlana AU - Mićanović, Danica AU - Dolijanović, Željko PY - 2021 UR - https://intam.institut-tamis.rs/handle/123456789/322 AB - Wheat is an important cereal species which use for production of food products, alcoholic beverages, pharmaceutical products, biofuels. Wheat seed is one of the most important source of protein as well as carbohydrate, fat, vitamins and mineral elements in food for human and nutrition. The evolutionary development of wheat is characterized by changes in morphological and anatomical characteristics, changes in the genome that are associated with adaptability to different environmental conditions and changes in biological and economic yield and quality traits. During the period from 10 thousand years ago until today, man, through his breeding work, and creating new genotypes, has influenced the changes in plant architecture, yield, quality and adaptability to biotic and abiotic conditions. The grain yields significantly increased in the 1960s and 1970s because farmers rapidly adopted the new varieties and cultivation methods of the so-called “green revolution”. Breeders have created and can create in the future new wheat genotypes with improved efficiency in the use of N, which will contribute to achieving higher and stable yields, better grain quality and environmental protection. Today, breeders have choice of two direction. In addition to this approach, today breeders create varieties with low content of storage proteins (gluten), with higher efficiency of nitrogen uptake, adapted to lower doses of nitrogen nutrition and higher efficiency of nitrogen uptake in order to reduce unused nitrogen and environmental protection. Modern biotechnological methods can contribute to the preservation and increase of genetic variability, more efficient breeding of varieties that are economical in production, with the desired technological and nutritional quality for the production of healthy food. AB - Пшеница је важна врста житарица која се користи за производњу прехрамбених производа, алкохолних пића, фармацеутских производа, биогорива. Пшенично семе је један од најважнијих извора протеина, као и угљених хидрата, масти, витамина и минералних елемената у храни за људе и исхрану. Еволуциони развој пшенице карактеришу промене морфолошко анатомских особина, промене генома које су повезане са адаптивношћу на различите еколошке услове и повезан са променама биолошког и економског приноса и особина квалитета. Током периода од пре 10 хиљада година до данас, човек је својим оплемењивачким радом и стварањем нових генотипова утицао на промене у биљној архитектури, приносу, квалитету и прилагодљивости биотским и абиотским условима. Приноси житарица су се значајно повећали шездесетих и седамдесетих година прошлог века, јер су фармери брзо усвојили нове сорте и методе узгоја такозване „зелене револуције“. Оплемењивачи су створили и могу креирати у будућности нове генотипове пшенице са побољшаном ефикасношћу у употреби Н, што ће допринети постизању већег и стабилног приноса, бољег квалитета зрна и заштити животне средине. Поред овог приступа, данас оплемењивачи стварају сорте са малим садржајем резервних протеина, са већом ефикасношћу усвајања азота, прилагођене на мање дозе исхране азотом и већом ефикасношу усвајања азота у циљу смањења неискоришћеног азота и заштите животне средине. Савремене биотехнолошке методе могу допринети очувању и повећању генетичке варијабилности, ефикаснијем оплемењивању сорти, које су економичне у производњи, са пожељим технолошким и нутритивним квалитетом за производњу здраве хране. PB - Belgrade : University of Belgrade, Faculty of Agriculture C3 - 10th symposium with international participation: Innovations in Crop and Vegetable Production - Book of abstracts T1 - Perspective of wheat breeding T1 - Perspektive oplemenjivanja pšenice EP - 26 SP - 25 ER -
@conference{ author = "Knežević, Desimir and Paunović, Aleksandar and Branković, Gordana and Živić, Jelica and Roljević Nikolić, Svetlana and Mićanović, Danica and Dolijanović, Željko", year = "2021", abstract = "Wheat is an important cereal species which use for production of food products, alcoholic beverages, pharmaceutical products, biofuels. Wheat seed is one of the most important source of protein as well as carbohydrate, fat, vitamins and mineral elements in food for human and nutrition. The evolutionary development of wheat is characterized by changes in morphological and anatomical characteristics, changes in the genome that are associated with adaptability to different environmental conditions and changes in biological and economic yield and quality traits. During the period from 10 thousand years ago until today, man, through his breeding work, and creating new genotypes, has influenced the changes in plant architecture, yield, quality and adaptability to biotic and abiotic conditions. The grain yields significantly increased in the 1960s and 1970s because farmers rapidly adopted the new varieties and cultivation methods of the so-called “green revolution”. Breeders have created and can create in the future new wheat genotypes with improved efficiency in the use of N, which will contribute to achieving higher and stable yields, better grain quality and environmental protection. Today, breeders have choice of two direction. In addition to this approach, today breeders create varieties with low content of storage proteins (gluten), with higher efficiency of nitrogen uptake, adapted to lower doses of nitrogen nutrition and higher efficiency of nitrogen uptake in order to reduce unused nitrogen and environmental protection. Modern biotechnological methods can contribute to the preservation and increase of genetic variability, more efficient breeding of varieties that are economical in production, with the desired technological and nutritional quality for the production of healthy food., Пшеница је важна врста житарица која се користи за производњу прехрамбених производа, алкохолних пића, фармацеутских производа, биогорива. Пшенично семе је један од најважнијих извора протеина, као и угљених хидрата, масти, витамина и минералних елемената у храни за људе и исхрану. Еволуциони развој пшенице карактеришу промене морфолошко анатомских особина, промене генома које су повезане са адаптивношћу на различите еколошке услове и повезан са променама биолошког и економског приноса и особина квалитета. Током периода од пре 10 хиљада година до данас, човек је својим оплемењивачким радом и стварањем нових генотипова утицао на промене у биљној архитектури, приносу, квалитету и прилагодљивости биотским и абиотским условима. Приноси житарица су се значајно повећали шездесетих и седамдесетих година прошлог века, јер су фармери брзо усвојили нове сорте и методе узгоја такозване „зелене револуције“. Оплемењивачи су створили и могу креирати у будућности нове генотипове пшенице са побољшаном ефикасношћу у употреби Н, што ће допринети постизању већег и стабилног приноса, бољег квалитета зрна и заштити животне средине. Поред овог приступа, данас оплемењивачи стварају сорте са малим садржајем резервних протеина, са већом ефикасношћу усвајања азота, прилагођене на мање дозе исхране азотом и већом ефикасношу усвајања азота у циљу смањења неискоришћеног азота и заштите животне средине. Савремене биотехнолошке методе могу допринети очувању и повећању генетичке варијабилности, ефикаснијем оплемењивању сорти, које су економичне у производњи, са пожељим технолошким и нутритивним квалитетом за производњу здраве хране.", publisher = "Belgrade : University of Belgrade, Faculty of Agriculture", journal = "10th symposium with international participation: Innovations in Crop and Vegetable Production - Book of abstracts", title = "Perspective of wheat breeding, Perspektive oplemenjivanja pšenice", pages = "26-25" }
Knežević, D., Paunović, A., Branković, G., Živić, J., Roljević Nikolić, S., Mićanović, D.,& Dolijanović, Ž.. (2021). Perspective of wheat breeding. in 10th symposium with international participation: Innovations in Crop and Vegetable Production - Book of abstracts Belgrade : University of Belgrade, Faculty of Agriculture., 25-26.
Knežević D, Paunović A, Branković G, Živić J, Roljević Nikolić S, Mićanović D, Dolijanović Ž. Perspective of wheat breeding. in 10th symposium with international participation: Innovations in Crop and Vegetable Production - Book of abstracts. 2021;:25-26..
Knežević, Desimir, Paunović, Aleksandar, Branković, Gordana, Živić, Jelica, Roljević Nikolić, Svetlana, Mićanović, Danica, Dolijanović, Željko, "Perspective of wheat breeding" in 10th symposium with international participation: Innovations in Crop and Vegetable Production - Book of abstracts (2021):25-26.