Analiza glavnih aditivnih efekata i multiplikativne interakcije komponenti prinosa pojedinih genotipova pšenice
Analysis of main additive effects and multiplicative interactions of components of yield of certain wheat genotypes
Abstract
U toku dvogodišnjeg istraživanja izvedeno je ispitivanje uticaja genotipa, kategorije semena i godine na komponente prinosa (broj klasića po klasu, broj zrna po klasu, masa zrna po klasu i masa 1000 zrna) kod tri genotipa pšenice. Genotip PKB Lepoklasa i kategorija semena predosnovno seme su ostvarili najviše vrednosti za najveći broj ispitivanih svojstava, dok su genotip BG Merkur i sertifikovano seme prve generacije ostvarili najniže vrednosti. Više vrednosti ispitivanih osobina su ostvarene u 2010. u odnosu na 2009. godinu. AMMI analizom je ustanovljen značajan uticaj interakcije faktora i glavnih komponenata (PCA 1 i PCA 2) kod svih ispitivanih svojstava, osim kod mase 1000 zrna. Genotip PKB Talas je ispoljio najveću stabilnost, dok je genotip PKB Lepoklasa pokazao najveću nestabilnost. Kategorije semena sertifikovano seme prve generacije i osnovno seme su međusobno slične po reakciji na interakciju faktora.
The effect of genotype, seed category and year on yield components (number of spikelets per spike, grain number per spike, grain weight per spike and thousand grain weight) for three wheat genotypes were studied during a two-year research. Genotype PKB Lepoklasa and seed category pre-basic seed had the highest values for the largest number of the studied traits, while the genotype BG Merkur and the certified seed of the first generation had the lowest values. Higher values for the studied traits were found in 2010, compared to 2009. AMMI analysis established a significant effect of the interaction of factors and main components (PCA 1 and PCA 2) for all investigated traits except thousand grain weight. The genotype PKB Talas was the most stable, while the genotype PKB Lepoklasa was the least stable. Seed categories certified seed of the first generation and basic seed had similar reactions to the interaction between factors.
Keywords:
seme / pšenica / PCA / komponente prinosa / genotipovi / AMMI analiza / yield components / wheat / seed / PCA / genotyping / AMMI analysisSource:
Ratarstvo i povrtarstvo, 2016, 53, 2, 61-68Publisher:
- Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
Collections
Institution/Community
Istraživačko razvojni institut TAMIŠTY - JOUR AU - Đurić, Nenad AU - Matković, Mirela AU - Cvijanović, Gorica AU - Dozet, Gordana PY - 2016 UR - https://intam.institut-tamis.rs/handle/123456789/169 AB - U toku dvogodišnjeg istraživanja izvedeno je ispitivanje uticaja genotipa, kategorije semena i godine na komponente prinosa (broj klasića po klasu, broj zrna po klasu, masa zrna po klasu i masa 1000 zrna) kod tri genotipa pšenice. Genotip PKB Lepoklasa i kategorija semena predosnovno seme su ostvarili najviše vrednosti za najveći broj ispitivanih svojstava, dok su genotip BG Merkur i sertifikovano seme prve generacije ostvarili najniže vrednosti. Više vrednosti ispitivanih osobina su ostvarene u 2010. u odnosu na 2009. godinu. AMMI analizom je ustanovljen značajan uticaj interakcije faktora i glavnih komponenata (PCA 1 i PCA 2) kod svih ispitivanih svojstava, osim kod mase 1000 zrna. Genotip PKB Talas je ispoljio najveću stabilnost, dok je genotip PKB Lepoklasa pokazao najveću nestabilnost. Kategorije semena sertifikovano seme prve generacije i osnovno seme su međusobno slične po reakciji na interakciju faktora. AB - The effect of genotype, seed category and year on yield components (number of spikelets per spike, grain number per spike, grain weight per spike and thousand grain weight) for three wheat genotypes were studied during a two-year research. Genotype PKB Lepoklasa and seed category pre-basic seed had the highest values for the largest number of the studied traits, while the genotype BG Merkur and the certified seed of the first generation had the lowest values. Higher values for the studied traits were found in 2010, compared to 2009. AMMI analysis established a significant effect of the interaction of factors and main components (PCA 1 and PCA 2) for all investigated traits except thousand grain weight. The genotype PKB Talas was the most stable, while the genotype PKB Lepoklasa was the least stable. Seed categories certified seed of the first generation and basic seed had similar reactions to the interaction between factors. PB - Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad T2 - Ratarstvo i povrtarstvo T1 - Analiza glavnih aditivnih efekata i multiplikativne interakcije komponenti prinosa pojedinih genotipova pšenice T1 - Analysis of main additive effects and multiplicative interactions of components of yield of certain wheat genotypes EP - 68 IS - 2 SP - 61 VL - 53 DO - 10.5937/ratpov53-9810 UR - conv_132 ER -
@article{ author = "Đurić, Nenad and Matković, Mirela and Cvijanović, Gorica and Dozet, Gordana", year = "2016", abstract = "U toku dvogodišnjeg istraživanja izvedeno je ispitivanje uticaja genotipa, kategorije semena i godine na komponente prinosa (broj klasića po klasu, broj zrna po klasu, masa zrna po klasu i masa 1000 zrna) kod tri genotipa pšenice. Genotip PKB Lepoklasa i kategorija semena predosnovno seme su ostvarili najviše vrednosti za najveći broj ispitivanih svojstava, dok su genotip BG Merkur i sertifikovano seme prve generacije ostvarili najniže vrednosti. Više vrednosti ispitivanih osobina su ostvarene u 2010. u odnosu na 2009. godinu. AMMI analizom je ustanovljen značajan uticaj interakcije faktora i glavnih komponenata (PCA 1 i PCA 2) kod svih ispitivanih svojstava, osim kod mase 1000 zrna. Genotip PKB Talas je ispoljio najveću stabilnost, dok je genotip PKB Lepoklasa pokazao najveću nestabilnost. Kategorije semena sertifikovano seme prve generacije i osnovno seme su međusobno slične po reakciji na interakciju faktora., The effect of genotype, seed category and year on yield components (number of spikelets per spike, grain number per spike, grain weight per spike and thousand grain weight) for three wheat genotypes were studied during a two-year research. Genotype PKB Lepoklasa and seed category pre-basic seed had the highest values for the largest number of the studied traits, while the genotype BG Merkur and the certified seed of the first generation had the lowest values. Higher values for the studied traits were found in 2010, compared to 2009. AMMI analysis established a significant effect of the interaction of factors and main components (PCA 1 and PCA 2) for all investigated traits except thousand grain weight. The genotype PKB Talas was the most stable, while the genotype PKB Lepoklasa was the least stable. Seed categories certified seed of the first generation and basic seed had similar reactions to the interaction between factors.", publisher = "Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad", journal = "Ratarstvo i povrtarstvo", title = "Analiza glavnih aditivnih efekata i multiplikativne interakcije komponenti prinosa pojedinih genotipova pšenice, Analysis of main additive effects and multiplicative interactions of components of yield of certain wheat genotypes", pages = "68-61", number = "2", volume = "53", doi = "10.5937/ratpov53-9810", url = "conv_132" }
Đurić, N., Matković, M., Cvijanović, G.,& Dozet, G.. (2016). Analiza glavnih aditivnih efekata i multiplikativne interakcije komponenti prinosa pojedinih genotipova pšenice. in Ratarstvo i povrtarstvo Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad., 53(2), 61-68. https://doi.org/10.5937/ratpov53-9810 conv_132
Đurić N, Matković M, Cvijanović G, Dozet G. Analiza glavnih aditivnih efekata i multiplikativne interakcije komponenti prinosa pojedinih genotipova pšenice. in Ratarstvo i povrtarstvo. 2016;53(2):61-68. doi:10.5937/ratpov53-9810 conv_132 .
Đurić, Nenad, Matković, Mirela, Cvijanović, Gorica, Dozet, Gordana, "Analiza glavnih aditivnih efekata i multiplikativne interakcije komponenti prinosa pojedinih genotipova pšenice" in Ratarstvo i povrtarstvo, 53, no. 2 (2016):61-68, https://doi.org/10.5937/ratpov53-9810 ., conv_132 .